[...] kokosowym czy sklarowanym maśle, o ile nie smażymy większości pokarmów nie jest przestępstwem, ale jest rózwiązaniem zdecydowanie gorszym ze zdrowotnego punktu widzenia niż gotowanie na parze, choćby ze względu na zdecydowanie wyższą zawartość szkodliwych związków powstających podczas "brązowienia" żywności. Tutaj trochę prowokacyjny artykuł [...]
[...] :-) Osoby, które borykają się ze stłuszczeniem wątroby powinny swoją dietę kierunkować tak, aby była przede wszystkim lekkostrawna. Do przygotowania potraw wykorzystuj gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, czy smażenie - generalnie wykorzystuj sposoby, które nie wymagają stosowania dodatkowego tłuszczu. Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
W Twoim wypadku należy zrobić dwie rzeczy: zwiększyć kaloryczność i poprawić jakość żywności. Sugeruję ograniczać smażenie produktów, polecam natomiast gotowanie na parze. Piszesz, że masz problemy z owocami - a jak jabłka i banany? Te powinny być dobrze tolerowane.
[...] dodawanie przypraw tupu carry, zierenka smaku to dobry pomysl ? z solą nie przesadzaj, stosuj głównie naturalne przyprawy - Co do piersi, to najlatwiej mialbym ją usmażyć, gotowanie na parze odpada - co innego polecacie ? Jezeli nawet usmażyć to jak to zrobic w zdrowy sposob? mozesz ugotowac, upiec w piekarniku, ugrilowac - Gdzie kupić olej [...]
[...] uzupełnić i ocenić. Po trzecie możesz piec ale lepiej będzie jak będziesz "dusić" mięsko. Pieczenie jest nie za dobre, a jak już chcesz fachowo do tego podejść do gotowanie na parze !! Tkanka tłuszczowa może ci się utworzyć kiedy będziesz za dużo jadł tłuszczy niż twoje zapotrzebowanie lecz nie tylko od tłuszczy tkannka przybywa :)
Kupiłem gdzieś z 2 tygodnie temu z allegro garnek za 26 zł. Wrzucam mięso,marchew , brokuły np i inne i mam za****sty posilek przed treningowy. Wczesniej grillowałem mięso ale wiadomo niezdrowe za bardzo na dłuższą mete więc przerzucilem sie na gotowanie na parze. Póki co polecam garnek.
Naciognij na garnek zgotującą sie wodą potrójną gaze albo jakis inny wytrzymały materiał I zawiąż u dołu wkładasz na gaze brokuły dajesz przykrywkę i masz gotowanie na parze :) Albo są Takie tanie po 30zł na alllegro garnki specjalne ::) A jak nie to j/w
btw/kg mc? - nie wiem zbytnio o co chodzi pytanka jeszcze dwa - czy jak zalewam platki owsiane wrzacym mlekiem to nie uciekaja przypadkiem wartosci odzywcze ? a co z piersia z kurczaka ? moge normalnie smazyc ? czy trzeba sie bawic w jakies gotowanie na parze... pozdrawiam
Bez urazy, ale raczej nic nowego nie wniosłeś w swojej wypowiedzi (nie licząc odesłania do ciekawego artykułu). Może się mylę, ale czyż gotowanie na parze, warzywa i owoce, nie wyznaczają lepszej jakości spożywanej żywności. Rozsądek wskazuje na ilość, a o aktywności fizycznej już wyżej wspomniałem ;) .
Codzienne smażenie i wybieranie tylko tej propozycji podania potrawy jest dla mnie szkodliwy. Nie da się ukryć, że podczas smażenia pewne ilości szkodliwych związków są uwalniane, zatem warto zacząć stosować też inne metody obróbki termicznej - DUSZENIE, PIECZENIE, GOTOWANIE NA PARZE, EW. GRILLOWANIE. Ponadto ważne też jest, jak się smaży. [...]
Piórko z dupy może np wyrosnąć ;) A tak na poważnie, zależy jak się przygotuje taki drób. Gotowanie na parze albo grill wypłukują/wytapiają większość śmieci z tego mięsa. Poza tym to przecież najzdrowsze mięso dla każdego. Poleca się je nawet ludziom z bardzo uszkodzoną wątrobą.
Szkodzić, zdecydowanie - NIE. Ale najlepszym wyjściem jest jedzenie surowych warzyw, ew. poddanych gotowaniu. Mrożone też są ok - z tym, że polecam w tym przypadku gotowanie na parze.
W takim przypadku radzę jeść o stałych porach i wywalić ze swojej diety różnego rodzaju tłuste mięsa, sery, margarynę i potrawy smażone. Zamiast tego gotowanie na parze, owoce, warzywa i zwiększenie aktywności fizycznej. Prawdziwe masło możesz jeść w ilości nie przekraczającej jednej paczki dziennie. Rzuć palenie (o ile palisz), ogranicz ostro [...]
Zdecydowanie bardziej polecane są ryby świeże - np. łosoś, halibut, mintaj.Ważny jest sposób obróbki termicznej - wskazane jest pieczenie, gotowanie na parze, grillowanie, a niewskazane smażenie. Natomiast ryby wędzone i z puszki mogą pojawiać się w jadłospisie okazjonalnie. Zmieniony przez - odp-SFD-pl w dniu 2012-09-23 08:27:36
Szykujesz się do walki, że zapatrujesz się na wagę? możesz schudnąć nawet i 20 kg, ale jaki jest z tego sens jeśli Twój skład ciała przez tego typu praktyki będzie zaburzony, tak jak i gosp. hormonalna, a efekt jojo będzie nieunikniony. Gotowanie na parze, eliminacja tłuszczów, zero cukru nie brzmi zbyt dobrze. Nie ulega wątpliwości, że stosujesz [...]